Vinn biljetter till mässan Matka 2020 och besök vår avdelning 6p60

9.1.2020


Kontaktpunkten för gränsöverskridande hälso- och sjukvård och FPA är med på mässan Matka 2020 den 16–19 januari 2020. Vår avdelning är 6p60. På vår mässavdelning kan du som bekant beställa det europeiska sjukvårdskortet och ställa frågor om hälsovårdstjänster och sjukvård utomlands till experter. På mässan presenterar vi även den förnyade webbtjänsten EU-hälsovård.fi. I den lekfulla frågesporten vid vår mässavdelning fiskar vi frågor och i utlottningen kan du vinna en ryggsäck för vandringsresan genom att svara på en fråga om vår webbtjänst.

Vinn biljetter till resmässan!

På kontaktpunktens Facebooksida pågår under veckan före resmässan en utlottning där du kan vinna mässbiljetter för två. Du kan delta i utlottningen genom att kommentera vårt inlägg på Facebook och berätta om du redan har det europeiska sjukvårdskortet. Vi lottar ut biljettpaketen måndagen den 13 januari 2020.

Ta med det europeiska sjukvårdskortet på resan – beställ ditt kort på resmässan

Har du redan det europeiska sjukvårdskortet? Med kortet får du vård i EU- och EES-länderna och Schweiz om du till exempel blir akut sjuk på en semesterresa. På mässan Matka 2020 kan du beställa det kostnadsfria kortet på vår mässavdelning. Utanför mässan kan du beställa kortet via FPA:s e-tjänst eller per telefon på FPA:s servicenummer.

Webbplatsen EU-hälsovård.fi med i mässvimlet

Skulle du vilja resa utanför Finland för att få vård? Vad händer om du blir sjuk under semesterresan? Tillbringar du pensionsdagarna utomlands eller ska du kanske åka utomlands som utbytesstudent eller för att arbeta? På webbplatsen EU-hälsovård.fi hittar du svaren på dessa och många andra frågor rörande internationella situationer.

– Webbplatsen EU-hälsovård.fi är avsedd som hjälp för alla som av en eller annan anledning behöver vård utanför Finlands gränser, berättar Pia Blomqvist, planerare vid kontaktpunkten. – På webbplatsen är det bra att kontrollera vad som ska beaktas när man ska ut och resa eller flyttar utomlands. Nyttig information för resenären finns i landsbeskrivningarna om hälso- och sjukvården i över 50 länder.

EU-hälsovård.fi hette tidigare Vårdenhetsval.fi och inte bara webbplatsens namn, utan även innehållet och strukturen har förnyats. Pia Blomqvist berättar i sin blogg hur vi hittade det nya namnet med hjälp av våra kunder och partner.

Kontaktpunkten för gränsöverskridande hälso- och sjukvård ger råd

Vid kontaktpunkten för gränsöverskridande hälso- och sjukvård får du information om användning av hälso- och sjukvårdstjänster utomlands och i Finland. Kontaktpunkten ger dig råd i olika internationella situationer, till exempel hur du kan söka dig utomlands för planerad vård, vilka rättigheter patienten har eller hur vård ersätts. På mässan Matka 2020 är kontaktpunktens experter på plats på avdelning 6p60 under hela mässan och ger råd i frågor kring gränsöverskridande hälso- och sjukvård.

Kontaktpunkten för gränsöverskridande hälso- och sjukvård finns i alla EU-länder. I Finland betjänar kontaktpunkten på webbplatsen EU-hälsovård.fi och via e-post.

Du kan följa stämningen vid vår mässavdelning på sociala medier med hashtaggen #matka2020 och #EUterveydenhoito. Kontaktpunkten lägger ut uppdateringar från mässan på Facebook och på Twitter.