Vietnam

Vid nödsituationer får du hjälp om du ringer 115 (ambulans).


Hälso- och sjukvård

Vid olycksfall kan man kontakta finska ambassaden i Hanoi på numret +84 (0) 24 3826 6788.

Standarden i vietnamesiska sjukhus motsvarar oftast inte den västerländska standarden. Sjukhusen har ofta brist på läkemedel och andra förnödenheter, och även i akuta fall kan väntetiderna vara långa. Utanför Hanoi, Ho Chi Minh City och Da Nang kan endast få läkare engelska. Det rekommenderas att man i första hand söker sig till de privata utländska klinikerna i Vietnam. På dessa kliniker finns både vietnamesiska och utländska läkare.

Privata sjukhus som rekommenderas för resenärer i Hanoi är till exempel

  • Franco-Vietnamese Hospital
  • Hanoi French Hospital
  • International SOS Clinic Central Building
  • Hanoi Family Medical Practice

De sjukhus som rekommenderas för resenärer i Ho Chi Minh City är bland annat

  • Ho Chi Minh’s City International Hospital
  • Columbia Asia Gia Dinh International Clinic
  • Columbia Asia Saigon International Clinic
  • HCMC Family Medical Practice Diamond Plaza
  • International SOS Clinic Hannam Building
  • Hoan My Medical Corporation.

Om du blir allvarligt sjuk under resan, rekommenderas att du i mån av möjlighet söker dig till Vietnams grannländer för vård. I allvarliga fall kan läkare bestämma att patienten flygs till exempel till Singapore eller Thailand för vård. För den som reser till Vietnam är det mycket viktigt att skaffa en omfattande sjukförsäkring. Läs noga igenom villkoren för reseförsäkringen.

På turistorterna kan man få information om läkartjänster i hotellreceptionen eller av researrangören. I många fall måste läkarbesöket betalas med kontanter i förväg. I större städer kan betalning i allmänhet också göras med betalkort. Spara kvittona för försäkringen.

I Vietnam är nödnumret till ambulansen 115, men på nödnumret talar man i allmänhet inte engelska. För offentliga ambulanser kan det ta lång tid att komma fram, och därför är det i de flesta fall bättre att anlita till exempel taxi. Var beredd på en lång väntetid för ambulansen. Förstavårdarna talar vanligtvis inte engelska och ambulansernas utrustningsnivå är blygsam. I de stora städerna har sjukhusen också privata ambulanser som vanligen är effektivare än offentliga ambulanstjänster.

Läkemedel

I storstäder som Hanoi och Ho Chi Minh City finns många apotek med hög standard. Också de flesta privata sjukhusen och klinikerna har apotek. Apoteken är i regel välutrustade och de flesta läkemedel kan man köpa utan recept.

Apoteksverksamheten är inte strikt reglerad i Vietnam. Om du köper läkemedel på något annat ställe än ett sjukhusapotek, är det bra att kontrollera den sista förbrukningsdagen på läkemedelsförpackningarna. Kontrollera förpackningen, förpackningens innehåll och en eventuell bruksanvisning noga.