Vietnam

Vid nödsituationer får du hjälp om du ringer 115 (ambulans).


Hälso- och sjukvård

Vid olycksfall kan man kontakta finska ambassaden i Hanoi på numret +84 (0) 24 3826 6788.

Standarden i vietnamesiska sjukhus motsvarar oftast inte den västerländska standarden. Sjukhusen har ofta brist på läkemedel och andra förbrukningsartiklar. Utanför Hanoi, Ho Chi Minh City och Da Nang kan endast få läkare engelska. Det rekommenderas att man i första hand söker sig till de utländska klinikerna i Vietnam. På dessa kliniker finns både vietnamesiska och utländska läkare.

I allvarliga fall rekommenderas att turister i mån av möjlighet söker sig till Vietnams grannländer för vård och i allvarliga fall kan läkare bestämma att patienten flygs till exempel till Singapore eller Thailand för vård. Den som reser till Vietnam bör teckna en omfattande reseförsäkring. Läs noga igenom villkoren för reseförsäkringen.

På turistorterna kan man få information om läkartjänster i hotellreceptionen eller av researrangören. I många fall måste läkarbesöket betalas med kontanter i förväg. I större städer kan betalning i allmänhet också göras med betalkort. Spara kvittona för försäkringen.

Om du är sjukförsäkrad i Finland och har fått vård utanför EU/EES eller Schweiz på grund av akut insjuknande, en långvarig sjukdom, graviditet eller förlossning, kan du ansöka om ersättning hos FPA i efterhand. Ersättningen är densamma som ersättningen för privat hälso- och sjukvård i Finland. Tänk på att ersättningen oftast endast täcker en liten del av vårdkostnaden, varför det är tillrådligt att teckna en reseförsäkring.

I Vietnam är nödnumret till ambulansen 115, men på nödnumret talar man i allmänhet inte engelska. För offentliga ambulanser kan det ta lång tid att komma fram, och därför är det i de flesta fall bättre att anlita till exempel taxi. I större städer kan sjukhusen också ha egna privata ambulanser.

Läkemedel

I storstäder som Hanoi och Ho Chi Minh City finns många apotek med hög standard. Också de flesta privata sjukhusen och klinikerna har apotek. Apoteken är i regel välutrustade och de flesta läkemedel kan man köpa utan recept.

Apoteksverksamheten är inte strikt reglerad i Vietnam. Om du köper läkemedel på något annat ställe än ett sjukhusapotek, är det bra att kontrollera den sista förbrukningsdagen på läkemedelsförpackningarna. Kontrollera förpackningen, förpackningens innehåll och en eventuell bruksanvisning noga.