en kvinna på flyplatsen

På semester ute i Europa

När du planerar semesterresan är det bra att också tänka på frågor kring hälsan. Du kan utnyttja tipsen och länkarna som vi samlat på den här sidan när du förbereder resan eller om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall på semesterresan.


Före resan

Beställ det kostnadsfria europeiska sjukvårdskortet i god tid före semestern.

Skriv ut recepten för de läkemedel som du behöver på Mina Kanta-sidorna.

Kontrollera vad din reseförsäkring omfattar.

Med på resan

Kom ihåg att utöver passet och resehandlingarna ta med dig följande på resan:

  1. Det europeiska sjukvårdskortet
  2. Läkemedel och recept
  3. Reseförsäkring, framför allt om du reser utanför EU-/EES-länderna
  4. En liten mängd kontanter som du förvarar någon annanstans än i plånboken
  5. En telefon i vilken du har sparat kontaktuppgifterna till en anhörig under förkortningen ICE (In Case of Emergency)

Om du blir sjuk under semesterresan

Med det europeiska sjukvårdskortet får du medicinskt nödvändig vård, alltså vård som inte kan vänta tills du återvänt till hemlandet, i EU-/EES-länderna, Storbritannien och i Schweiz. Förutom vid akut insjuknande eller ett olycksfall får du vård även vid försämring av en långvarig sjukdom eller i samband med graviditet eller förlossning.

Det europeiska sjukvårdskortet gäller inom den offentliga hälso- och sjukvården i EU-/EES-länderna, Storbritannien och i Schweiz och i de länder som har en överenskommelse med den offentliga hälso- och sjukvården. Fråga vårdgivaren om kortet accepteras.

När du visar upp kortet får du vård till samma pris och på samma sätt som lokala invånare. Du betalar den lokala klientavgiften för vården. I ett nödfall kan du få vård även utan kortet, men då måste du eventuellt själv betala de faktiska vårdkostnaderna. Du kan i efterhand söka ersättning för dessa hos FPA.

Du får extra trygghet på resan genom att teckna en reseförsäkring. Reseförsäkringen kan även ersätta kostnaderna om du till exempel måste transporteras hem med ambulansflyg.

Läs mer

Ska du åka utomlands? Läs Eveliinas och Joonas berättelser.

Eveliinas magsjuka under semestern på Kanarieöarna
– När man insjuknar under en semesterresa i Europa

Joonas skoterkrock i Thailand
– En olycka under semesterresan utanför Europa

På semester med barnen

Kontrollera före resan att samtliga familjemedlemmar har det europeiska sjukvårdskortet. Kortet är gratis och du kan beställa det för dig och dina barn på FPA:s webbplats. Också reseförsäkringen tryggar kostnader till följd av insjuknande eller en olycka, om du till exempel måste resa hem mitt under semestern på grund av ett olycksfall. Kom också ihåg att kontrollera vaccinationerna innan ni reser.

Som pensionär till Europa

Tillbringar du som pensionär en del av året i ett annat EU-/EES-land? Du får medicinskt nödvändig vård i landet med det europeiska sjukvårdskortet. Anmäl en utlandsvistelse som varar över tre månader till FPA och Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (f.d. magistraten).

På en kort resa

Om du insjuknar eller råkar ut för en olycka på din semester i ett EU-/EES-land, Storbritannien eller i Schweiz får du vård till samma pris och på samma sätt som lokala invånare. När du visar upp det europeiska sjukvårdskortet betalar du endast den lokala klientavgiften för vården och Finland faktureras för vårdkostnaderna. I ett nödfall ska du ringa nödnumret eller gå till ett lokalt sjukhus.

På en längre resa

Det kan finnas variationer i hur man använder hälsotjänsterna i olika länder och därför är det bra att bekanta sig med praxis på semesterorten, framför allt om du planerar en längre resa. Med det europeiska sjukvårdskortet får du vård i EU-/EES-länderna om du insjuknar även under en längre vistelse eller om din långvariga sjukdom förvärras.

Läkemedel och recept

Förutom dina läkemedel, ta också med recepten eller skriv ut en sammanfattning på Mina Kanta-sidorna. På så sätt kan du vid behov bevisa i tullen att du har rätt att ha med dig läkemedel för personligt bruk. Om du vill köpa läkemedel på din semesterort, be din läkare att skriva ett recept för inköp av läkemedel utomlands.

Mer information för resenären

På internet finns många bra tips om hälsosamt och tryggt resande. Hos EU-ländernas kontaktpunkter för gränsöverskridande hälso- och sjukvård får du mer information om användningen av hälso- och sjukvårdstjänster i Europa.