Egypten

I en nödsituation får du hjälp genom att ringa 123 (ambulans).


Hälso- och sjukvård

En del av sjukhusen i stora städer och på turistområden i Egypten håller internationell standard. Vårdavgifterna i privata sjukhus är höga jämfört med den finländska nivån, men det är tillrådligt att använda de privata sjukhusen. Sjukhusen ger ingen vård för patienten om inte reseförsäkringen täcker kostnaderna eller om man inte har gjort en deposition av ett högt belopp som fungerar som pant. Därför är det bra att skaffa en täckande reseförsäkring när man reser till Egypten.

Läkarna vid privata sjukhus i Egypten har ofta studerat utomlands. I synnerhet i Kairo, Alexandria, Hurghada och Sharm el Sheikh är tillgången till primärvård tillräcklig, men tillgången till krävande vård kan i vissa regioner vara begränsad.

De flesta offentliga sjukhusen accepterat inte utländska försäkringshandlingar som betalningsförbindelse och kräver kontantbetalning. När du betalar för sjukvården själv, ger läkaren eller sjukhuset dig ett kvitto och en redogörelse för vården. Du kan lämna dem till försäkringsbolaget. Även på apoteket får du ett officiellt kvitto för läkemedel som du betalat. I dessa handlingar finns uppgifterna om läkaren, läkarens namnförtydligande samt kontaktuppgifter till mottagningen och sjukhuset (adress, telefon- och faxnummer samt adress till sjukhusets webbplats). Det är dock bra att alltid kontrollera detta.

Privat sjukvård finns tillgänglig speciellt i Kairo (Anglo American Hospital Zamalek, As Salam International Hospital Maadi, Dar Al Fouad Hospital Sheik Zayed och Saudi-German Hospital Heliopolis) och i Alexandria (German Hospital). Läkarna pratar oftast engelska, sjukskötarna mer sällan. Privatsjukhus accepterar ofta utländska försäkringshandlingar som betalningsförbindelse. Detta är det bra att reda ut i förväg med sjukhuset.

I turistmål, till exempel i El Gouna och Hurghada, samarbetar vissa hotell med läkare. Då kan hotellet beställa läkaren.

Ambulansnödnumret i Egypten är 123, men tillgången till ambulans varierar regionalt och det kan ta lång tid för ambulansen att komma till patienten, framför allt på grund av trafikstockningar. Utanför de stora städerna är hälso- och sjukvårdstjänsterna ofta otillräckliga, speciellt vad gäller krävande sjukvård.

Läkemedel

Apotek finns det i allmänhet gott om i Egypten och många läkemedel får även köpas utan recept. När du köper läkemedel, kontrollera att läkemedlet är i originalförpackningen med en tydlig förpackningspåskrift. I vissa apotek finns förfalskningar som i värsta fall kan vara farliga.