Vad är skillnaden mellan akut insjuknande och planerad vård?
16.7.2025
Vokabulären om internationell hälso- och sjukvård kan ibland kännas svår. När du får vård i ett annat EU-land är det viktigt att förstå om det handlar som akut insjuknande eller planerad vård. I den här artikeln förklarar vi närmare skillnaden mellan dessa två saker och berättar vad du bör göra i respektive situation för att få den vård som behövs.
Du är på semester i Spanien och får väldigt ont i halsen och blir tvungen att besöka en läkare på hälsovårdscentralen. Du har med dig ditt europeiska sjukvårdskort och du betalar själv den lokala klientavgiften för vården. Efter att ha kommit hem igen, ser du reklam för en tandklinik i Estland och funderar på om du skulle kunna kombinera din kommande Tallinnresa med ett tandläkarbesök. Du kommer överens om vården med kliniken och gör en tandläkarundersökning i Tallinn. Du får inte vården med det europeiska sjukvårdskort, men du ansöker ersättning för kostnaderna hos FPA i efterhand.
Ett av dessa tillfällen räknas som ett akut insjuknande, det andra som uppsökande av planerad vård. Men hur vet man vad som är vad?
En akut situation eller planerad vård?
Kort sagt handlar akut insjuknande vanligtvis om en oväntad situation där man behöver använda hälsovårdstjänster utomlands. Det kan till exempel vara fråga om en akut öroninflammation eller en olycka med stukad fot. Den gemensamma nämnaren i båda situationerna är att du vistas tillfälligt utomlands av någon helt annan anledning än för att använda hälsovårdstjänster – till exempel semester, en jobbresa eller utbytesstudier. Som akut insjuknande räknas också en situation där du behöver vård i anslutning till en långvarig sjukdom eller graviditet under din utlandsvistelse.
Uppsökande av planerad vård däremot handlar om en situation där du avsiktligen reser utomlands enbart i syfte att få vård. Du kan kombinera planerad vård med en semesterresa eller ett besök hos släktingar, men själva vården och vårdbehovet uppstår inte oväntat när du befinner dig utomlands.
Observera att du kan få ersättning för akut insjuknande och planerad vård endast för vård som getts i EU- och EES-länderna, Storbritannien och Schweiz. I alla andra länder betalar du hela kostnaden själv, om inte du har en privat försäkring som täcker kostnaderna.
Gör följande om du oväntat behöver vård utomlands
Om du blir sjuk under en resa, kan du uppsöka ett sjukhus eller en läkarmottagning och visa upp ditt europeiska sjukvårdskort. Med kortet får du den vård som du behöver under en tillfällig utlandsvistelse. Du betalar själv den lokala klientavgiften. Du kan beställa det europeiska sjukvårdskortet kostnadsfritt hos FPA.
Vanligtvis accepteras det europeiska sjukvårdskortet inom den offentliga hälso- och sjukvården och hos sådana vårdgivare som har ett avtal med den lokala sjukförsäkringskassan. Läkaren eller skötaren bedömer vilken vård som ska ges till dig. Med det europeiska sjukvårdskortet borde du få sådan vård som inte kan vänta tills du återvänt till hemlandet enligt dina planer. Om du av någon anledning blir tvungen att själv betala kostnaderna, kan du ansöka om ersättning hos FPA i efterhand.
Så här söker du dig till planerad vård
Du kan söka dig till planerad sjukvård i ett annat EU-land. I en sådan situation kan du inte använda det europeiska sjukvårdskortet.
Du måste på förhand komma överens om arrangemangen för vården med kliniken eller sjukhuset, betala kostnaderna själv och ansöka om ersättning hos FPA i efterhand. Förutsättningen för att få ersättning är att vården ingår i serviceutbudet inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland och att du hade fått motsvarande vård även i ditt eget välfärdsområde. Du måste dessutom ha en remiss, om remiss skulle ha krävts även i Finland.
Du kan också söka dig till vård med ett förhandstillstånd enligt EU-förordningen, som FPA har beviljat (blankett S2). Om du får ett förhandstillstånd behöver du endast betala den lokala klientavgiften själv. Förhandstillståndet kan vanligtvis användas hos vårdgivare inom den offentliga sektorn eller vårdgivare som ingått avtal med den offentliga sektorn.
Och om jag vill få vård utanför EU?
Att använda det europeiska sjukvårdskortet, få ett förhandstillstånd och få FPA:s ersättning för planerad sjukvård är endast möjligt när du får vård i ett i EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien. I vissa, bestämda fall kan du få vård också i Australien och i Québec i Kanada.
Det är naturligtvis tillåtet för dig att resa utanför EU för vård. Tänk ändå på att du inte kan få hjälp med kostnaderna från FPA. Om du däremot gör en utlandsresa utanför EU är det särskilt viktigt att teckna en omfattande reseförsäkring.