Elektroniska recept fungerar nu även i Kroatien

28.6.2019


Användningen av elektroniska recept inom EU och i EES-länderna har ökat i och med att Kroatien nu har gått med. Finska elektroniska recept fungerar nu även i Estland och Kroatien.

Du får ditt recept att fungera i Estland och Kroatien när du aktiverar samtycket till användning av tjänsten på Mina Kanta-sidorna. Samtycket kan ges för ett enskilt land eller för alla länder som omfattas av tjänsten. Samtycket gäller tills vidare och du kan även återkalla det på Mina Kanta-sidor. Du kan köpa läkemedlen på ett estniskt eller kroatiskt apotek genom att visa upp ditt pass eller din legitimation. Du måste vara myndig och hämta ut läkemedlen själv – du kan alltså inte köpa läkemedel för någon annan eller använda ett barns recept.

Om du vill köpa läkemedel i andra EU- eller EES-länder kan du be din läkare om ett separat pappersrecept som gäller utomlands. Receptet heter ”recept för inköp av läkemedel utomlands”.

Vilka läkemedel får jag med receptet?

Användningen av elektroniska recept utomlands är behäftat med vissa begränsningar. Till exempel duger inte elektroniska recept som är skrivna för en viss behandlingsperiod, eftersom receptet ska innehålla uppgift om hur många förpackningar receptet är utfärdat för. Med ett elektroniskt recept kan man inte heller köpa ut narkotiska läkemedel eller läkemedel som påverkar centrala nervsystemet, baskrämer eller näringstillskott. Bekanta dig med alla begränsningar på webbplatsen Kanta.fi.

Får man ersättning av FPA för läkemedel som köpts i Estland eller Kroatien?

Du kan få ersättning för läkemedel som köpts i Estland eller Kroatien om motsvarande läkemedel vore ersättningsgillt i Finland. Ansök om läkemedelsersättning av FPA i efterskott och bifoga kvitton på de läkemedel du köpt till ersättningsansökningen. Du kan inte få direktersättning för läkemedlen på samma sätt som i Finland.