Rajis julkalender besökte 24 internationella julbord

31.12.2021

I år tog Rajis julkalender dig med på en resa till julbord i olika länder.


Vi publicerade julkalendern på Facebook och Twitter. Om du glömde att följa vår resa på sociala medier, kan du fortfarande komma med och bekanta dig med stämningen i de internationella julborden.

Kom också ihåg den landspecifika informationen om hälso- och sjukvårdstjänster på webbplatsen EU-hälsovård.fi när du planerar att resa. På våra landspecifika sidor hittar du tillförlitlig information om hälso- och sjukvårdstjänsterna, tillgången till vård, avgifterna och ersättningarna samt hälsovårdsmyndigheterna i 50 resmål.

Rajis önskar er alla ett gott nytt år!

Ta en titt på 24 julbord runt om i världen:

 1. Vid det danska julbordet kan du kalasa på traditionell rostad anka, röd surkål och potatisar.
 2. Eller hur låter en varm Bigos-kålgryta efter en vinterutflykt? Denna polska nationalrätt serveras traditionellt också vid julbordet.
 3. I julbordet ingår även efterrätter som är kronan på verket i måltiden. Som delikatess vid det chilenska julbordet serveras en söt julkaka (Pan de Pascua).
 4. På Kanarieöarna njuter man av skaldjur och kalkon vid julbordet. Målgästerna behöver inga ullstrumpor eftersom dagstemperaturerna stiger över 20 grader.
 5. På julen samlas vänner och släktingar ihop. På Island spelar man brädspel eller lägger pussel vid julbordet.
 6. På Finlands självständighetsdag lyser det två ljus vid festbordet. I de blåvita bakverken smakar man blåbär. Glad självständighetsdag!
 7. I Österrike hör julkex till julbordet. Så på julen doppar man fingrarna i degen och bakar en hel hög med alla sorters kex.
 8. I England hör smällkarameller till julbordet. Traditionellt avslöjar smällkaramellerna en leksak, en vits eller en gåta, men också en papperskrona.
 9. Som klassiker vid det lettiska julbordet smakar man på gråa ärter smaksatta med bacon.
 10. I Rumänien går barn från dörr till dörr och sjunger julsånger. Därefter sätter man sig till julbords och äter till exempel cozonac-bröd.
 11. I USA är dukningen av julbordet rejäl. Rödvita godispinnar lämpar sig väl som dekorationer och de smakar också gott som efterrätt, speciellt för barn.
 12. Det tyska julbordet är dekorerat med en adventskrans. I skenet av levande ljus sjunger man julsånger och kalasar på het choklad och Stollen-julbullar.
 13. I Frankrike är en vacker dukning hälften av maten. I dukningen ingår bland annat ostron, gåslever, rökt lax och kalkon samt en julstubbe till efterrätt.
 14. Den flammande röda julstjärnan är julbordets blickfång. Blomman i fråga är ursprungligen från Mellanamerika och Mexiko.
 15. Till den italienska julen hör en kryddat bullkaka panettone som ofta ges som gåva till vänner och släktingar på tröskeln till julen. Panettone avnjuts efter julnattens mässa med mousserande vin.
 16. Det är grilldags! I värmen av Australien firas julen på stranden med vänner och familj över grilldelikatesser.
 17. I Estland hör blodkorvar, köttgelé alltså sylta samt surkål till det traditionella julbordet.
 18. I Norge dukar man ett eget bord för tomtar – för nissen eller tomten. Man lämnar skålar fyllda med gröt ute för tomtarna eftersom de traditionellt tar hand om husdjurens välbefinnande.
 19. I Kanada är en fylld kalkon med sidorätter kronan på verket i julbordet. Till efterrätt njuter man av nanaimo-bakverk.
 20. I Slovakien förutspår julens efterrätt också framtiden. Man kastar en klick lokša-pannkaka i taket; ju mer pannkaka som fastnar, desto mer tur är på väg.
 21. Stekt julkyckling är en tradition i Japan som orsakar en rusning till snabbmatsrestaurangen: på julen njuter man av Kurisumasu ni wa kentakkii, Kentucky på julen.
 22. I Bulgarien njuter man av vegetariska rätter på julafton, och ett ojämnt antal olika rätter ställs på bordet. Nötter hör alltid till det bulgariska julbordet.
 23. Karpen är en symbol för tjeckisk jul och höjdpunkten på julbordet. Julkarp äts dock inte alltid, utan kan också släppas ut tillbaka till frihet.
 24. Dopparedagen är en gammal svensk benämning för julafton. På den tiden doppades torra brödbitar traditionellt i julskinkans steksky.