Kontaktpunkten medverkar på SuomiAreenas Medborgartorg i Björneborg den 15–19 juli 2019

9.7.2019


Kontaktpunkten för gränsöverskridande hälso- och sjukvård finns på plats på SuomiAreenas Medborgartorg i Björneborg den 15–19 juli 2019. Kontaktpunkten sätter tillsammans med FPA och Kanta-tjänsterna upp ett tält i närheten av salutorget i Björneborg.

I tältet kan du diskutera med experter från kontaktpunkten, FPA och Kanta-tjänsterna samt bekanta dig med samtliga aktörers tjänster. Dessutom kan du delta i ett lekfullt tärningsspel och få ett klistermärke med nyckelpigan Kela-Kerttu.

Kontaktpunkten ger information om användningen av hälso- och sjukvårdstjänster utomlands

Kontaktpunkten ger råd i internationella situationer, till exempel om hur du kan söka dig utomlands för vård, vilka rättigheter patienten har och hur vård ersätts. Kontaktpunkten för gränsöverskridande hälso- och sjukvård finns i alla EU-länder. I Finland betjänar kontaktpunkten på webbplatsen Vårdenhetsval.fi och via e-post.

– Webbplatsen Vårdenhetsval.fi är avsedd som hjälp för alla som av en eller annan anledning behöver vård utanför Finlands gränser. Nyttig information för resenären finns i checklistan för resenärer och i landsbeskrivningarna om hälso- och sjukvården i över 50 länder, tipsar kontaktpunktens planerare Pia Blomqvist.

Kanta utgör en unik servicehelhet inom social- och hälsovården

Kanta producerar digitala social- och hälsovårdstjänster, som är till nytta för såväl medborgarna som aktörer inom social- och hälsovården. Kanta-tjänsterna är tillgängliga för medborgare både hemma och utomlands. Kanta-tjänsterna består bland annat av Mina Kanta och Recept. I Mina Kanta kan du till exempel se din egen hälsoinformation, dina recept och uppgifter om barn under 10 år som du är vårdnadshavare för. I Mina Kanta kan du även be om att få ett recept förnyat eller med hjälp av hälsoapplikationer spara din hälsoinformation. I SuomiAreena kan du bekanta dig med användningen av Mina Kanta och prata med experter.

Sedan januari har man med ett finländskt recept kunnat hämta ut läkemedel utomlands. De första länderna som anslöt sig till tjänsten var Estland och Kroatien. – Kom till tältet och hör mer om vilka möjligheter ett gränsöverskridande recept erbjuder resenärer, hälsar Miia Luoma från Kanta-tjänsternas kommunikation.

SuomiAreenas program är öppet för alla

SuomiAreena ordnas i Björneborg  för 14 gången i ordningen. På Areena diskuterar vi ledigt det finländska samhället under somriga förhållanden. Utöver diskussionerna består evenemanget av musik, motion och skådespel. Samtliga evenemang är öppna och kostnadsfria för besökarna. Huvudtemat för evenemanget är framtida kompetens och innovation. Medborgartorget är öppet på måndag klockan 9–17, från tisdag till torsdag klockan 10–17 och på fredag klockan 10−16.

Under veckan syns SuomiAreena tydligt i media. Areenas program sänds på kanalen MTV3. Du kan även följa evenemangsandan på