Det europeiska sjukvårdskortet väckte intresse på resemässan

23.1.2017


FPA och webbtjänsten Vardenhetsval.fi medverkade på mässan Matka 2017 i Helsingfors mässcentrum i slutet av januari. Det var livat på vår avdelning när drygt ett tusen besökare beställde det europeiska sjukvårdskortet under sitt mässbesök. Vi tackar också alla som deltog i vår enkät om webbtjänsten och utlottningen.

Under mässan samlade vi också besökarnas favoritdestinationer på världskartan på vår avdelning. På basis av markeringarna fanns de populäraste resmålen i Europa, men många knappnålar fästes också på mer fjärran destinationer, så långt som på Australien och Svalbard.

Resemässan hade i år allt som allt drygt 70 000 besökare i Helsingfors mässcentrum.

Vad är det europeiska sjukvårdskortet och varför finns det?

Med det europeiska sjukvårdskortet får du vård i EU-länderna om du till exempel blir sjuk eller råkar ut för en olycka på din semesterresa. Kortet är avgiftsfritt och i Finland beviljas det av FPA. Du kan beställa kortet enkelt och snabbt på internet på FPA:s e-tjänst eller på numret 020 692 203 mån–fre kl. 8–17. Du loggar in i tjänsten med dina nätbankskoder eller ett mobilcertifikat. Redan över 1,7 miljoner finländare har skaffat sig det europeiska sjukvårdskortet.

Hälsoinformation för resenären

Visste du att du hittar mycket nyttig information för resenären på webbplatsen Vardenhetsval.fi? Du kan till exempel läsa om hälsotjänsterna i över 50 olika länder. Informationen hjälper dig såväl när du är ute och reser som när du planerar resan. Webbplatsen ger mångsidig handledning i frågor kring hälsotjänsterna och råd för olika situationer, till exempel om vad du ska göra om du blir sjuk under en utlandsresa eller vill resa utanför Finland för att få vård. Vid behov kan du fråga oss mer om gränsöverskridande hälso- och sjukvård via responsformuläret som finns på webbplatsen.